زبان مخفي، نو واژه هاي ادبيات عامه
زبان مخفي، نو واژه هاي ادبيات عامه
زبان مخفي، نو واژه هاي ادبيات عامه
نويسنده: هدي امامي
مقدمه
در ارتباط کلامي، «نماد» در قالب کلمات و گفتار عمل مي کند. نماد محملي براي انتقال پيام ها و امور ذهني از فرستنده ي پيام به گيرنده ي آن است. خواه اين ارتباط بدون واسطه يا وسيله باشد، مثل ارتباط مستقيم و چهره به چهره، خواه با وسيله اي مانند تلفن، تلويزيون، اينترنت و... برقرار شود. فرهنگ شناسان معتقدند که زبان ها، وجه تمايز فرهنگ ها هستند و هيچ چيز جز زبان نمي تواند دو فرهنگ را به طور دقيق از يکديگر تفکيک کند. به همين دليل، توجه به زبان در بازشناسي فرهنگ ها و تفاوت هاي آن اهميت بسياري دارد.
زبان مخفي چيست؟
سيد مهدي سمائي، مؤلف کتاب «فرهنگ لغات زباني مخفي» و ابداع کننده ي اصطلاح «زبان مخفي»، معتقد است: «زبان مخفي در اصل يک زبان مستقل نيست، بلکه يکي از شکل ها و گونه هاي هر زبان معيار است. زبان مخفي بيش تر در حوزه ي واژگان و تا حدي اصطلاحات و عبارت هاي فعلي، ابداع مي شود و در کنار زبان رسمي به کار برده مي شود. بخشي از اين واژه ها به سبب مصرف زياد به زبان مردم کوچه و بازار راه پيدامي کند و جزئي از زبان معيار مي شود.» در واقع زبان مخفي، به زبان يا گويش اجتماعي هر گروه اجتماعي اطلاق مي شود که اعضاي آن تمايل به پنهان نگه داشتن محتواي کلام خود از گروه ديگر يا به طور کلي اکثريت جامعه نشان مي دهند. به طور مثال مي توان به زبان هاي رمزي تفنني کودکان، رمزها و علائم سري حکومت ها و صنايع اشاره کرد که از انواع زبان مخفي هستند. اين زبان ها به قصد نامفهوم کردن ارتباطات درون گروهي براي غير خودي ها به کار مي روند. برخي حتي گونه اي فرامليتي به خود مي گيرند، مانند چند زبان رمزي کودکانه در جهان از قبيل: پيگ لاتين، دست گربه، بونتلينگ.
براين اساس، هدف از کاربرد اين اصطلاحات مي تواند پوشيده سخن گفتن، شدت بخشيدن به مفهوم مورد نظر يا ايجاد نوعي هويت جمعي، مثلا براي جوانان ونيز نوعي ادعاي معلومات داشتن، قدرت سخنوري و... باشد اين واژگان معمولا با نوعي تشريفات زدايي از الفاظي که در بين عموم مردم اهميت و ارزش دارد، همراه است و به صورت اعتراض به زبان رسمي و زبان خودي صورت مي گيرد. واژگاني چون: دمت جيز، شل تف، خفن، دودره و... از اين دست اصطلاحاتي است که امروزه شاهد ورود آن به گفتمان هاي رايج در جامعه هستيم.
پيشينيه ي تاريخي
اما زبان مخفي، امروزه بيش تر در محافل و مجامع جوانان، دبيرستان و دانشگاه، پشت نوشته هاي ماشين هاي سنگين و... رد و بدل مي شود و گاهي به منظور مرزبندي با گروه هاي اجتماعي ديگر و ابراز هويتي جديد و متفاوت صورت مي گيرد. استفاده ي جوانان از اين واژگان و نفوذ آن به عنوان خرده فرهنگ جوانان، ارتباط کلامي خاصي را در بين آن ها ايجاد مي کند که نيازمند بررسي هاي علمي است.
ريشه هاي شکل گيري
الف) شکاف يا تعارض نسلي:
ب) هويت يابي:
ج) فشارهاي اجتماعي (تابو):
البته اين مورد معمولاً به دليل ترس از بيان تابوهاي اجتماعي و مواردي است که جامعه، بيان آن به گونه اي واضح را نمي پذيرد؛ مانند: تابوهاي جنسي، اخلاقي، مذهبي و...
نتيجه گيري
هم چنين، از آن جا که اين اصطلاحات در حوزه ي زبان، خلق يا ساخته مي شوند و به صورت گفتار مورد استفاده قرار مي گيرند، شناسايي شيوه ي ساخت واژگان و اصطلاحات، شناسايي زبان هايي که از آن ها واژه يا اصطلاح وام گرفته شده و مورد استفاده قرار مي گيرد (با تغيير يا بدون تغيير)، براي مسئولان فرهنگي جامعه، صاحب نظران و پژوهش گران عرصه ي فرهنگ، خالي از فايده نخواهد بود و همين امر، فرهنگستان زبان و ادب فارسي را بر آن مي دارد که به ايجاد بسامدي از اصطلاحات اقدام نمايد که در نظر مخاطب جوان، جالب و در عين حال درست و داراي ريشه ي ادبي باشد.
بنابراين، «چنان چه اين پديده ي مهم به صورت علمي شناسايي و عالمانه در جهت احياي فرهنگ و تراکم فرهنگي جهت داده نشود، احتمال «آنارشيسم زباني و واژگاني» و به تبع آن هرج و مرج در حيطه ي فرهنگ و نهايتاً احتمال بروز زوال فرهنگي، دور از انتظار نخواهد بود».
بررسي دلايل استفاده از اين اصطلاحات، کانون هاي توليد اين اصطلاحات، کانون هاي رواج بيش تر آن ها، تأثير فناوري اطلاعات و ارتباطات در ترويج اين اصطلاحات و در نهايت، شناسايي خرده فرهنگ هايي که بيش ترين اصطلاحات را وارد زبان مخفي کرده اند حائز اهميت است.
1) اکرامي، محمود (1384)؛ مردم شناسي اصطلاحات خودماني، مشهد: نشر ايوان.
2) صادق نيا، مهدي (1388)؛ درباره ي زبان مخفي، منتشره در وبگاه شخصي.
3) سمائي، سيد مهدي (1382)؛ فرهنگ لغات زبان مخفي، تهران: نشر مرکز:
4) The Cambridge Encyclopaedia of language 2008 , Cristal, David.
منبع: نشريه مه يار شماره 1
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}